PUNIH 10 GODINA MISLILA JE DA JE NAŠLA MUŠKARCA IZ SNOVA: A onda ju je PRIVATNI DETEKTIV razuverio, USLEDIO ŠOK
Imali su čak i onlajn se*s, Foto: Profimedia

JEZIVO

PUNIH 10 GODINA MISLILA JE DA JE NAŠLA MUŠKARCA IZ SNOVA: A onda ju je PRIVATNI DETEKTIV razuverio, USLEDIO ŠOK

Uništilo mi je život i uzelo u nepovrat deset godina, rekla je ona

Objavljeno:

U moderno vreme mnogo parova upoznalo se preko interneta. Neki od njih su otišli i na drugi kraj sveta da bi bili sa svojom srodnom dušom, brojni su u braku u kojem su dobili decu.

Ali kada stigne poruka zbog koje vam srce zatreperi, ponekad nije baš sasvim izvesno ko stoji iza toga.

Internet prevare postaju sve češće, što je izuzetno zabrinjavajuće.

Međutim, pored očiglednih prevara koje se rade zbog brze i lake zarade, postoje i suptilniji oblici obmane koji se sve više javljaju. Jedan od njih je "catfishing".

Ovaj termin potiče od istoimene dokumentarne serije koja je istraživala fenomen lažnih identiteta na internetu. "Catfishing" je praksa stvaranja lažnog identiteta sa namerom prevare drugih osoba. Dok je u nekim slučajevima cilj finansijska krađa, u većini situacija suština je u prevarama i ponižavanju. Osoba koja kreira lažni identitet često gradi lažno poverenje sa drugom osobom, koristeći informacije koje je dobila tokom komunikacije kako bi je osramotila ili čak ucenjivala.

Uništilo mi je život i uzelo u nepovrat deset godina - ispričala je Kirat.
Uništilo mi je život i uzelo u nepovrat deset godina - ispričala je Kirat.foto: Profimedia

Jedna od žrtava ovakve prevare je Kirat Asi (42) iz zapadnog Londona, koja je punih deset godina bila deo obmane. Kirat je zahtevala da se "catfishing" proglasi krivičnim delom nakon što je otkrila da je bila žrtva lažnog identiteta.

- Mislim da mnogi to ne bi radili kada bi znali da je to kazneno delo i da su počinili zločin isto kao da su uhvaćeni s mobilnim telefonom u ruci dok su vozili. Ovo je uticalo na moje zdravlje, porodicu, prijatelje, društveni život, karijeru i apsolutno sve. Uništilo mi je život i uzelo u nepovrat deset godina - ispričala je Kirat.

Kirat je deset godina komunicirala sa osobom koja se predstavljala kao lekar po imenu Bobi, koji je navodno živeo u Australiji. Njih dvoje su održavali romantičnu vezu na daljinu, a Kirat je verovala da je pronašla idealnog partnera. Međutim, istina je bila potpuno drugačija - osoba koja se predstavljala kao Bobi zapravo je bio neko u njenoj blizini.

Na njegovom profilu su se nalazile realne slike, kako njega, tako njegove kuće, letovanja i zimovanja na koja je išao. Kirat je smatrala da je on idealan muškarac.

Otkriće ove prevare došlo je tek nakon što je Kirat unajmila privatnog detektiva koji je otkrio šokantnu istinu. Kirat je bila razočarana i besna zbog izdaje i tražila je da se "catfishing" ozbiljno shvati kao krivično delo.

Kiratin slučaj smatra se jednim od najdužih i najkompleksnijih u istoriji internet prevare, budući da je obmana uključivala ne samo lažni identitet jedne osobe, već celu fiktivnu zajednicu. Istražitelji su mesecima radili sa svedocima, pravnim stručnjacima i stvarnim Bobijem kako bi razotkrili istinu.

tuga, žena, tužna žena
foto: Profimedia

Početak ove prevare datira iz 2009. godine kada je Kirat dobila poruku na Fejsbuku od bivšeg dečka svoje sestričine Simran, koji je tražio savet o pomirenju. Nakon pet meseci dopisivanja, Kirat je saznala da je bivši dečko Džej-Džej preminuo. Simran joj je tada dala imejl adresu njegovog brata Bobija kako bi mu izjavila saučešće.

Kirat nije posumnjala u autentičnost profila, jer su se na njemu nalazile prave fotografije i biografski detalji. Tako su njih dvoje počeli da se dopisuju. Ubrzo je iz prijateljstva rodila ljubav, imali su čak i onlajn se*s, mada mu Kirat nikada nije slala golišave slike.

Međutim, ubrzo je postalo jasno da je cela situacija sumnjiva - svaki pokušaj da se Bobi sretne uživo bio je sprečen iz različitih razloga. Kirat je bila uverena da Bobi krije nešto od nje, ali istina je bila još šokantnija - iza profila je stajala upravo njena sestričina, Simran. Motivi za ovu obmanu ostaju nejasni, ali je očigledno da je cela situacija uzela veliki emotivni i mentalni danak Kirat.

Iako policija nije smatrala da je Simran počinila krivično delo, Kirat je podnela građansku tužbu protiv nje, nakon čega je slučaj rešen van suda.

Ovaj slučaj jasno pokazuje koliko je važno da se prevaranti suoče sa posledicama svojih postupaka, te da se zakon prilagodi kako bi zaštitio žrtve ovakvih obmana.

BONUS VIDEO:

50:52

USIJANJE 19.04.2024

(Espreso / 24 sedam / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.